Täältä löydät tavallisimmin kysyttyihin kysymyksiin vastaukset.

 

Paljonko opiskelu maksaa?

Lähiopiskeluviikko opistolla maksaa syys- ja kevätlukukausina 85€ ja kesälukukautena 75€. Opiskelumaksu sisältää opetuksen, ruokailut ja majoituksen kahden hengen huoneissa maanantaista perjantaihin. Lukukausimaksu maksetaan kuukausittain. Kansainvälisyyslinjalla kustannukset määräytyvät kohdemaan mukaan. Opintoihin voi hakea valtion opintotukea, joka kattaa lukukausimaksun lähes kokonaan. Lisätietoja KELA:n toimipisteistä tai osoitteesta www.kela.fi/opintotuki. Opintoihin voi saada myös opintoseteliavustusta. Mikäli sinulla on muuta kysyttävää maksuista, ole yhteydessä opiston kansliaan: opisto@sekl.fi
Lähetyslinjan kustannuksista lisätietoja saa osoitteesta timo.tuikka@sekl.fi.

 

Paljonko Kelan opintotuen suuruus on Kansanlähetysopiston opintoihin?

Jokaisella opiskelijalla opintotuen tarkka suuruus lasketaan henkilökohtaisesti. Tästä pääset Kelan opintotukilaskuriin, jolla voit laskea oman opintotukesi suuruuden. Valitse laskurissa ”Oppilaitos”-kenttään ”kansanopisto”.

 

Minkä ikäisenä voi hakea opiskelemaan?

Nuorisotyölinjalle on suositusikäraja 18-25 vuotta. Muilla linjoilla ikävuosilla ei niinkään ole merkitystä, tärkeämpää on kiinnostus aiheeseen sekä halu oppia uutta yhdessä toisten kanssa. Opiskelijoiden keski-ikä on parinkympin tienoilla, mutta on joukkoon sopinut eläkeläisiäkin.

 

Menetänkö paikkani korkeakoulujen yhteishaun ensikertalaiskiintiössä, jos opiskelen Kansanlähetysopistossa?

Et menetä. Kansanlähetysopisto on vapaan sivistystyön oppilaitos. Lisätietoja korkeakoulujen ensikertalaiskiintiöstä voit lukea opetus- ja kulttuuriministeriön sivustolta.

 

Vähentääkö opiskelu Kansanlähetysopistossa korkeakouluopintojen tukikuukausia?

Ei vähennä. Kansanlähetysopisto on vapaan sivistystyön oppilaitos, joten KELA:n myöntämä opintotuki ei vähennä korkeakoulujen tukikuukausien määrää. Opintotuen myöntämisehdot ovat erilaiset korkeakouluopinnoissa ja toisen asteen opinnoissa. Lisätietoja Kelan –sivustolta.

 

Voinko tulla linjalle lyhyemmäksi ajaksi?

Voit. Olet tervetullut arkiperiodeille, joista löydät tietoa täältä.

 

Mitkä ovat raamattulinjan pääsyvaatimukset?

Raamattulinja sopii erilaisille ja monenlaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille. Lähetä rohkeasti hakemus tai kysy tarkemmin linjavastaavalta, jokaisen hakijan tilanne arvioidaan erikseen.

 

Mitä pitää olla harrastanut, että voi hakea medialinjalle?

Aiemmista media-alan harrastuksista on toki hyötyä, mutta linjalle voi hakea jo ihan pelkän kiinnostuksen perusteella. Tutustu linjan sivuihin ja kysy tarvittaessa lisätietoja linjavastaavalta.

 

Olen kiinnostunut jostakin tietystä maasta ja haluaisin lähteä tutustumaan siihen. Onko tämä mahdollista kansainvälisyyslinjan kautta?

Ulkomaanjakson opiskelu tapahtuu pääasiassa Kansanlähetyksen työaloilla, joiden tilanne vaihtelee paljon. Ajankohtaista tietoa kohdemaista, tehtävistä ja opiskelumahdollisuuksista saat linjavastaavalta. Kysy rohkeasti!

 

Haen ensi vuodeksi yliopistoon. Jos en saa paikkaa, olisin kiinnostunut kansainvälisyyslinjasta. Voinko hakea, vaikken voikaan olla aivan varma tulostani?

Voit hakea ja hakuprosessi ja muut valmistelut kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin. Hakulomakkeessa kysytään myös muita suunnitelmiasi, mutta ne eivät tässä vaiheessa ole este. Avoimuus molemmin puolin helpottaa opiskelun suunnittelua.

 

Voiko opiskella Kansanlähetysopistossa ja silti asua muualla?

Voi.

 

Voiko opistolle jäädä asumaan viikonlopuiksi ja paljonko se maksaa?

Jos viikonloppuna on opistolla jokin tapahtuma, niin opistolle jäävät opiskelijat joutuvat luovuttamaan huoneensa siivottuina ja heille järjestetään yhteismajoitus. Muina viikonloppuina on mahdollista jäädä omaankin huoneeseen. Viikonloppuasuminen maksaa 10 euroa/yö. Yöpymisen ja ruokailun voi korvata myös talkootyöllä.

 

Tarvitsen mukaani henkilökohtaisen avustajan. Onko se mahdollista ja mitä tämä maksaa?

Mikäli osallistuja tarvitsee terveydellisin perustein (esim. lääkärintodistus tai vammaiskortti) avustajan mukaansa, maksaa avustettava avustajasta vain mahdolliset ruokailu- ja majoituskulut. Pakettihinnoissa niiden osuus on 80%.

Avustajasta emme peri kurssimaksua, mutta hän voi silti osallistua kurssille. Myös avustaja tulee ilmoittaa ilmoittautumislomakkeella. Avustajan tarpeesta ja perusteista tulee mainita ilmoittautumisen lisätiedoissa, jotta osaamme ottaa asian huomioon hinnoittelussa, majoittamisessa ja mahdollisessa muussa esteettömyydessä. Huomioithan, että avustettava vastaa avustajan mahdollisista kustannuksista.

 

Voiko asuntolaan tuoda lemmikkieläimen?

Se ei valitettavasti käy. Kaikissa asuntolahuoneissa täytyy voida majoittaa myös allergisia ihmisiä, joten niihin ei voi tuoda eläimiä.

 

Voiko Kansanlähetysopistossa opiskella aikuiskoulutustuella?

Aikuiskoulutustukea voi saada opintoihin Kansanlähetysopistossa, koska ne ovat vapaan sivistystyön opintoja.

 

Opiskeleminen TE-toimiston työttömyysetuudella on mahdollista joissain tapauksissa Kansanlähetysopistossa.

Työttömän työnhakijan on mahdollista kouluttautua te-toimiston tuella. Te-toimisto arvioi tilanteesi tapauskohtaisesti. Ota siis yhteyttä omaan te-toimistoosi ja tämän jälkeen opiston kansliaan. Esimerkiksi yli 25-vuotiaana työttömänä työnhakijana sinua koskee esimerkiksi omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella. Opiskelu Kansanlähetysopistossa voidaan katsoa myös lyhytkestoiseksi (alle 6kk), mikäli opiskelet meillä vain yhden lukukauden ajan. Lisätietoja te-toimiston sivuilta.

 

Mitä hyötyä on vapaan sivistystyön (Kansanlähetysopiston) koulutuksesta, jos haen ammatilliseen koulutukseen?

Hakiessasi ammatilliseen perustutkintoon peruskoulun jälkeen saat 6 pistettä, jos olet suorittanut meillä kokonaisen lukuvuoden samana vuonna kuin haet koulutukseen. Esimerkiksi, jos opintosi meillä päättyvät toukokuussa, saat lisäpisteet saman vuoden elokuussa alkavaan koulutukseen. Katso tarkemmin täältä.