Raamattuavain: Ester, Markus Korri

12.4.2021

Markus Korrin opetus, joka on linkitetty tähän Kansanlähetyksen Avaimia.net -sivustolta. Raamattuavain on ohjelmasarja, joka esitetään Radiodeissä arkiaamuisin kello 7:03 ja iltapäivisin kello 17:15.

Johdatus Esterin Kirjaan

Esterin kirja ihastuttaa ja hämmentää. Tarkastelemme Esterin kirjan kertomuksen lähtökohtia. Otamme hieman vauhtia, ennen kuin tämän jännitysnäytelmän tunnelma alkaa tiivistyä.

 

Ylpeys, lankeemus, nöyryys ja Jumalan johdatus

Hamanin ylpeys koskettaa meitä jokaista, mutta miten? Entä mitä voimme oppia Esterin nöyrästä ja itsensä antavasta asenteestaan? Näemme tässä jaksossa, kuinka Jumalan johdatukseen luottava ei joudu häpeään.

 

Ihmisen valintojen ja Jumalan johdatuksen suhde Esterin kirjassa

Esterin kirja on juutalaisille kirja Jumalan kaitsevasta huolenpidostaan, jota hän osoittaa omaa kansaansa kohtaan. Onko ihmisen valinnoilla ja toiminnalla sijaa Jumalan johdatuksessa? Tarkastelemme näitä teemoja kirjan henkilöiden kautta.

 

Ester, antisemitismi, Edith Stein, natsi-Saksa ja Suomen sinimustat

Juutalaisvastaisuus on ollut totta kaikkina aikoina. Miten natsi-Saksan aikoihin Saksassa elävä kristityksi nunnaksi kääntynyt juutalainen Edith Stein ja kuningatar Ester liittyvät toisiinsa? Mitä yhtäläisyyksiä Stein näki Esterissä ja Neitsyt Mariassa? Entä miten kristittyjen tulisi suhtautua juutalaisiin ja antisemitistisiin ilmiöihin tänä päivänä? Mitä voimme näistä näkökulmista käsin Esterin kirjasta oppia?

 

Juutalaisten pelastus, purim-juhla ja Jumalan kunnia

Lähi-idän kulttuurin ymmärtäminen avaa meille ymmärryksen Jumalan toiminnalle Esterin kirjassa ja muuallakin Vanhan testamentin väkivaltaisissa tapahtumissa. Mitä kristityt voivat oppia juutalaisten purim-juhlasta