Usko ja teot

15.5.2020

Noin 762 eKr yksi karjankasvattaja sai Tekoasta (noin 10 km Jerusalemista etelässä sijaitsevasta kylästä) sanoman tulevasta tuomiosta Israelissa. Israelilaiset olivat luopuneet Jumalasta ja unohtaneet liiton, josta he olivat luvanneet pitää kiinni.

Aamoksen kirjassa luvussa 4, Herra yritti viisi kertaa tuoda Israelin kansan takaisin Hänen luo, mutta koska kansan sydän oli paatunut, he eivät kääntyneet. Kun suhde Jumalan kanssa oli rikkinäinen, tuli muutoksia myös lähimmäisen rakastamiseen. Kirjassa esiintyvässä syntilistassa esiintyy heikomassa asemassa olevien ihmisten hyväksikäyttöä, ahneutta, epärehellisyyttä, laiskuutta ja kunnianhimoa. On myös varoituksia erityisesti rikkaille ja kauppiaille, koska he olivat unohtaneet huolehtia köyhistä.

Sellaisia ilmiöitä esiintyy Nyky-Suomessakin, jossa ihmiset ovat luopumassa Jumalasta. Yhteiskunta viestii yhä enemmän, että yksilö on tärkeä. Pakollista on omistaa tietty auto, talo tai sosiaalinen asema. Totta, nyt kriisin aikana olemme voineet kuulla paljon hyvästä, jota ihmiset ovat tehneet toisilleen, mutta mitä tapahtuu sitten kun hallitus päättää kokonaan peruuttaa kaikki rajoitukset ja elämä palaa normaaliin? Olemmeko sitten valmiita käymään kaupassa mummon puolesta tai ottamaan aikaa lähimmäisten huomioimiseen?

Jaakob, Jeesuksen velipuoli, haastaa meitä UT:ssa: ”Ehkä joku nyt sanoo: »Sinulla on usko, minulla teot.» Näytä sinä minulle uskosi ilman tekoja, minä kyllä näytän sinulle uskon teoillani.” (Jaak. 2:18). Riippuko siis se, miten me kohtelemme lähimmäisiämme siitä, onko meidän Jumalasuhde kunnossa?

Mitä minä voisin sitten tehdä kaiken tämän valossa?

  1. Tarkista oma suhde Jumalan kanssa! Luetko säännöllisesti Raamattua ja rukoiletko? On tärkeää pysyä kiinni Jeesuksessa ja Jumalan lupauksissa.
  2. Harjoittele! Kuulin joskus tarinan, jossa aikuinen sanoi lapselle, että hän ei osaa lastenleikkejä, johon lapsi sanoi: ”Sinun pitäisi harjoitella, sitten osaat.” Se on ihan totta! Lähimmäisen rakastaminen ei ole aina helppoa, siksi meidän pitää välillä harjoitella. Joskus voi olla, että epäonnistumme, mutta suuri on ilo Taivaassa kun kokeilemme.
  3. Katso ja auta! Näetkö lähipiirissä yksinäisiä ihmisiä, jotka tarvitsevat apua? Näytä uskosi teoillasi!

 

Jos kiinnostuit saamaan lisää tietoa Aamoksesta, lue Mikko Tiiran kirja ”Jumalan katseen alla – Aamos”. Suosittelen lämpimästi!

Teksti: Iiris Turunen

– Kirjoittaja on Kansanlähetysopiston opiskelija