Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

20.–22.4.2018 APOLOGIAFORUM: Ihana, kamala teknologia

huhtikuu 20 @ 17:00 - huhtikuu 22 @ 15:00

Share

Teknologian kehitys lupaa ratkaisuja ihmiskunnan kuumottaviin ongelmiin: ilmastonmuutos pysäytetään sähköautoilla, ruokaa saadaan kaikille ja sairaudet parannetaan. Radion, television ja netin avulla evankeliumi Jeesuksesta välittyy myös sinne, minne lähetystyöntekijät eivät pääse. Toisaalta teknologia on monien ongelmien taustalla. Älypuhelimet tekevät meistä riippuvaisia, tietokoneet työttömiä ja aseteollisuus kehittyy pelottavaa tahtia. Onko teknologiasta tullut uskonto? Onko viisasta kokeilla kaikkea, mitä sillä voidaan tehdä? Teknologia on huono isäntä, mutta miten siitä saisi hyvän rengin?

Apologiaforumissa seurataan teknologisen kehityksen ja uskon yhteistä historiaa Jeesuksen ajoista nykypäivään. Teemme matkan Eedenin puutarhasta ulkoavaruuteen ja Ilmestyskirjan huikaiseviin näkyihin saakka.

Tervetuloa mukaan!

Juonto: Anna & Anssi Grekula
Musiikki: Mikko Nikula & Sami Asp


Pakettihinta 130 € (sis. kurssimaksu, ruokailut, majoitus omin liinavaattein 3-4 hh, sauna). Tapahtumapaketti opiskelijoille, työttömille ja varusmiehille 75 €. Päiväpaketit pe 30 €, la 70 €, su 35 €.

Tarjous! Tapahtumapaketti 100 € / 60 € jos ilmoittaudut ja suoritat maksun viim. 31.3.

Pyydämme myös päiväkävijöitä ilmoittautumaan.

Tapahtuman maksaminen ennakkoon tapahtuu alla olevin tiedoin ja ottaa maksutositteen mukaan tapahtumaan tullessasi.
Saaja: Suomen Ev.lut. Kansanlähetys
Tilinumero: FI56 8000 1600 4960 70
Viitenumero: 40659

TALKOOILMOITTAUTUMINEN
Voit myös ilmoittautua tapahtumaan talkoolaiseksi, jolloin saat koko tapahtumapaketin ilmaiseksi työpanostasi vastaan.
Halutessasi hoitaa tapahtumamaksu talkootöin, mainitse asiasta ilmoittautumisen Lisätiedot -kohdassa.

Ilmoittautumiseen

Voit ilmoittautua myös sähköpostitse: keskus@sekl.fi tai puhelimitse 019 77 920/keskus.


OHJELMA

Perjantai, 20.4.

15.00    Ilmoittautuminen alkaa
17.00    Päivällinen
18.00    Teknologia pelottaa ja huikaisee
Vesa Ollilainen
Raamattu ei puhu mitään somesta, älypuhelimesta eikä uusimmasta teknologiasta. Tuleeko kristinuskosta vanhanaikaista tai epäkiinnostavaa, jos sillä ei ole sanottavaa aikamme ongelmiin ja ilmiöihin? Mitä merkitystä Raamatulla ja uskon puolustamisella on robottien aikakaudella?
19.30    Historian teknologiset uskontokriisit ja –mahdollisuudet
Jasu Markkanen
Tiede, tekniikka ja kristinusko ovat kohdanneet vuosisatojen ajan. Uskonpuhdistus hyödynsi rohkeasti uutta keksintöä painokonetta. Amish-kristityt puolestaan ajelevat hevosvankkureilla ja välttävät moderneja laitteita. Mitä aikamme kristityt voivat oppia menneiden sukupolvien ratkaisuista?
20.30    Iltapala
Saunat (Miehet Toimelassa, naiset Teinilässä)

Lauantai 21.4.

08.00- 8.45    Aamupala
09.00    Avaruususkovaisia
Olli-Pekka Vainio
Tutkijat kuuntelevat avaruuden taustakohinaa. Suuressa maailmankaikkeudessa täytyy olla muutakin älyllistä elämää, meille kerrotaan ja samalla kielletään Äly maailmankaikkeuden takana. Jotkut tähyävät toisia planeettoja, joille ihmiskunta voisi paeta tuhoutuvalta maapallolta. Murentaako avaruuden valloitus kristillisen maailmankuvan tai käsityksen tulevaisuudesta? Pitäisikö avaruudessa tehdä lähetystyötä?
10.30    Kanavat (kanavatiedot alempana)
12:00    Lounas
13:00    Tekoäly – tie kohti uutta, uljasta ihmistä?
Aku Visala
Tieteiselokuvat vilisevät esimerkkejä tekoälystä, joka kasvaa ihmistä voimakkaammaksi. Robotit orjuuttavat ihmiskunnan – tai ainakin vievät työmme. Jotkut jopa uskovat, että koko maailmankaikkeus on tietokonesimulaatio. Toiset näkevät tekoälyssä ihmiskunnan pelastajan. Robotit ratkaisevat ongelmamme ja maailmasta tulee paratiisi, kun tekniikan ihmeet tulevat yhä enemmän ihmisen kaltaisiksi. Onko tekoäly paholainen, enkeli vai pelastusta kaipaava syntinen?
14:15   Veritas Forum 15 vuotta – Mitä edessä?
Danielle Miettinen
14.30    Iltapäiväkahvi
15.30    Kanavat uudelleen (kanavatiedot alempana)
17.00    Päivällinen
18.00    Hippokrates 2.0 – lääketieteen ajankohtaisia kysymyksiä
Päivi Räsänen
Teknologian mahdollisuudet koskevat yhä enemmän koko ihmiselämää. Ehkäisyteknologiat ja kantasoluhoidot muokkaavat uudelleen käsitystämme elämän alusta. Biohakkerointi ja transhumanismi tarjoavat maistiaisen kuolemattomuudesta. Kivunlievityshoidot ja eutanasia haastavat käsityksemme kuolemasta. Miten ammattilainen ja maallikko selviävät lääketieteen jatkuvasta muutoksesta? Tarvitsemmeko enää Jeesusta ruumiin ja sielun parantajana?
19.30    Apologiaforum: Kysymyksiä ja vastauksia
Mukana Päivi Räsänen, Aku Visala, Miikka Niiranen, Vesa Ollilainen. Paneelia juontaa Danielle Miettinen.
20.30    Iltapala
Saunat (Miehet Toimelassa, naiset Teinilässä)
21.00    Elokuvailta

Sunnuntai 22.4.

08.00-08.45    Aamupala
09.00    Koukuttava teknologia
Jaakko Sahimaa
Älypuhelimesta on tullut maailman käyttöliittymä. Yhteydet ystäviin, Raamattu-appi ja kaikki tieto on parin täppäyksen päässä. Mutta onko jatkuva netissä hengailu hyväksi?Onko teknologiariippuvuuten muita lääkkeitä kuin ärsyttävä moraalisaarna? Askeesi ja hartausperinne siinäkö ajaton lääke ajankohtaisiin ongelmiin?
10.00    Visakortti ranteessa ja älykaupunki – Pedon merkki vai Uusi Jerusalem?
Erkki Koskenniemi
Ilmestyskirjan eksegetiikkaa ja myyttien murtamista. Käytetäänkö taivaassa älypuhelimia? Mikä mikrosirussa pelottaa? Kulkeeko ihmiskunta keksintöineen paratiisin puutarhasta pitkää tietä asettaen villiä luontoa järjestykseen. Onko ihmiskunnan uusi koti teknologisesti ylivertaisessa pyhässä kaupungissa? Vai kuljemmeko kohti suuren Babylonin lopullista tuhoa?
11.00    Apologiaforum: Kysymyksiä ja vastauksia
Jaakko Sahimaa, Erkki Koskenniemi, Vesa Ollilainen, Jasu Markkanen
12.00    Lounas
13.00    Jumalanpalvelus
saarna: Leif Nummela; liturgi: Niilo Räsänen


Kanavat:

 1. Kasvatus, koulutus ja teknologia (vain iltapäivällä)
  Miikka Niiranen
  Perheissämme kasvaa parhaillaan sukupolvi, joka ei muista aikaa ennen älypuhelimia. Koulut ja kasvattajat loikkivat digiloikkia syrjäyttäen vanhanaikaisen kinkeripedagogiikan. Samalla yhteiskunnassa suhtaudutaan entistä kriittisemmin kristinuskoon. Onko aihetta panikointiin? Onko muita vaihtoehtoja? Tarjolla kestäviä tienviittoja kristinuskon lähitulevaisuuteen.
 2. Unelma vapaasta valuutasta
  Timo-Pekka Huhtinen & Mikko Valjakka (vain aamupäivä)
  Mammona oli yksi Lutherin arkkivihollisista. Digitalisaatio on kiihdyttänyt osakemarkkinat ja rahajärjestelmät ennennäkemättömään vauhtiin. ”Kryptovaluutta” bitcoin on kulkenut parissa vuodessa propellihattujen harrastuksesta verottajan ohjeistuksiin ja pankkien hallituspöytiin, luoden uusia miljonäärejä. Anonyymeillä bitcoineilla pyöritetään huumekauppaa, mutta miksei myös lähetystyötä?
 3. Saako virtuaalisessa maailmassa tehdä syntiä?
  Markus Syrjätie
  Tietokonepeleissä hurjastellaan autolla, ammutaan ihmisiä, kaupataan huumeita ja käydään ilotaloissa. Virtuaalitodellisuus tarjoaa yhä aidomman tuntuisia kokemuksia. Onko virtuaalimaailma turvallinen paikka purkaa aggressioita ja kokeilla asioita, vai vaarallinen kasvualusta koulusurmaajille?
 4. Kirjojen lukemisen puolesta
  Vesa Ollilainen
  Tiesitkö, että uskonpuhdistus teki meistä lukijoita? Lukeminen vahvistaa empatiakykyä, kasvattaa kärsivällisyyttä ja kehittää ajattelua. Ei ole sattumaa, että Jumala ilmoitti itsensä kirjan muodossa. Luvassa kanava, jossa etsitään tasapainoa ruutukeskeiseen aikaan kirjojen maailmasta.
 5. Aivot narikassa apologeetat pelikentällä (vain iltapäivällä)
  Olli Toivonen
  Nuppi ja hartiat jumissa? Kaipaavatko ajatuksesi hieman tuuletusta? Nyt on aikaa antaa älynystyröille breikki ja suunnata ulos hikoilemaan.
 6. Tietoturva, yksityisyydensuoja ja lähetystyö (vain iltapäivällä)
  Mikko Valjakka ja Anssi Grekula
  Mitä käy kuvalle, jonka lataan Facebookiin? Elämällä netissä ja netin ulkopuolella on mahdollisuutensa ja riskinsä. Valtava koneisto seuraa jokaista tykkäystä ja klikkausta. Riittääkö, että kännykän sulkee, vai pitäisikö akku irroittaa ja laite viedä toiseen huoneeseen, ettei kukaan kuule meitä? Meiltä saat kristityn tietoturvaoppaan joka tilanteeseen – kotiin ja lähetyskentälle.
 7. Apologia: Mitä, miksi, miten?
  Leif Nummela
  Apologia tarkoittaa puolustamista. Mitä sitten on kristillisen uskon puolustaminen: järkeilyä vai saarnaamista? Entä miten Uusi testamentti suhtautuu uskon puolustamiseen? Ja onko minusta uskon puolustajaksi? Kanava sinulle, joka haluat tutustua paremmin apologian ihmeelliseen maailmaan.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Tapahtuman järjestävät: Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Kansanlähetysopisto ja Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys.
Share

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
huhtikuu 20 @ 17:00
Loppuu:
huhtikuu 22 @ 15:00
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Kansanlähetysopisto
Opistotie 6
Ryttylä, 12310 Suomi
+ Google Map